بیش از 40 درصد فعالان شرکت های دانش بنیان، فارغ التحصیل رشته های علوم انسانی هستند
به گزارش وبلاگ کاتالوگ و بروشور، دبیر ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز گفت: در حال حاضر بیش از 30 تا 40 درصد از فعالان شرکت های دانش بنیان، فارغ التحصیل رشته های علوم انسانی و فرهنگ و هنر هستند.
به گزارش گروه فناوری وبلاگ کاتالوگ و بروشور، به نقل از مرکز ارتباطات و اطلاع رسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، سید محمد حسین سجادی نیری، دبیر ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز، در جلسه طرح و برنامه خانه های خلاق با حضور معاون وزیر میراث فرهنگی، اظهار کرد که در امسال شاهد رشد استارت آپ های سودآور حوزه علوم انسانی و فرهنگ بوده ایم و با تغیر نگرش سیاستگذاران دانشگاهی در کشور، این فرایند سرعت خواهد یافت.
سجادی نیری با اشاره به اقدامات انجام گرفته در حوزه نوآوری علوم انسانی، گفت: تا کنون دو مرکز نوآوری در حوزه علوم انسانی راه اندازی شده است و خوشبختانه در عمل دیده شد که چه استارت آپ های خوبی در این دو مرکز، رشد کرد. به ویژه مرکز مستقر در دانشگاه علامه طباطبایی توانست عملکرد قابل قبولی از خود به نمایش بگذارد.
دبیر ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز در ادامه گفت: این مسئله خود نشان دهنده این موضوع است که چه پتانسیل بالایی در این زمینه وجود دارد و می توان بر روی علوم انسانی بسیار بیش از این ها کار کرد. همچنین امید های زیادی وجود دارد که مرکز نوآوری مستقر در دانشگاه امام صادق (ع) بتواند مفاهیمی مانند صنایع خلاق و فرهنگی و فناوری های نرم را هر چه بیشتر نهادینه سازد.
وی اضافه نمود: با توجه به نقشی که این دانشگاه در تامین کادر مدیریتی در کشور ایفا می نماید، این نقش آفرینی می تواند دو چندان نیز باشد. خوشبختانه، مدیریت جدید دانشگاه امام صادق (ع)، به موضوع زیست بوم های نوآورانه، بسیار توجه دارند. به همین خاطر امیداور هستیم که با یاری این بزرگواران، قدم های مثبتی در زمینه علوم انسانی و صنایع خلاق و فرهنگی بر داریم.
نیری با اشاره به ظرفیت های در دسترس افزود: یکی از مواردی که باید به آن توجه داشت، این موضوع است که یک ظرفیت بالفعل حوزه علوم انسانی: منابع انسانی و فارغ التحصیلان حوزه علوم انسانی است که هم اکنون نیز در شرکت های دانش بنیان مشغول فعالیت هستند.
در حال حاضر، قریب 4500 شرکت دانش بنیان در کشور وجود دارد که میزان فروش آن ها بر اساس آمار های اعلامی از 90 هزار میلیارد تومان نیز فراتر رفته است.
وی با اشاره به این آمار اضافه نمود: واقعیت این است که همه نیروی انسانی این شرکت ها فارغ التحصیل رشته های تجربی یا ریاضی نیستند، بخش قابل توجهی از این نیرو ها به ویژه در حوزه های مانند مارکتینگ، مدیریت منابع انسانی (HR)، مالی و حسابداری، همه فارغ التحصیل علوم انسانی هستند. شاید بیش از 30 تا 40 درصد از فعالین شرکت های دانش بنیان، فارغ التحصیل رشته های علوم انسانی و فرهنگ و هنر هستند.
سجادی نیری با اشاره به کوشش های اجرا شده برای تفهیم مفاهیم بنیادین گفت: بعضی به اشتباه فکر می نمایند که نیروی انسانی شاغل به کار در شرکت های های تک و دارای فناوری بالا، همه یا پزشک هستند یا مهندس و فارغ التحصیل رشته های فنی، در حالی که اینگونه نیست.
دبیر ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز گفت: بسیاری اوقات نیروی انسان خلاق و نوآور رشته های انسان، فرهنگی و هنر، از جمله نیرو های بسیار موثر شرکت های دانش بنیان هستند که به نوعی زیر سایه رشته های فنی پنهان مانده اند. اگر بتوانیم، سیاست گذاران مختلف در دستگاه های زیربط را متوجه این ظرفیت قابل توجه کنیم، می توان امیدوار بود که تغییر نگاه جدی در این حوزه به وجود آید.
وی در ادامه اظهار کرد: بسیاری از فارغ التحصیلان رشته های فنی نیز، برای ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری، در رشته های مانند اقتصاد و MBA، مدیریت تکنولوژی، .... ادامه تحصیل می دهند. بی شک در دانشکده ها باید پوست اندازی اتفاق بیفتند و محیط های آکادمیک، از چرخه بی حاصل تئوری به سمت دانشگاه های کار آفرین و نسل سوم حرکت نمایند.
نیری با اشاره به تحولات پیش رو گفت: مسئول این پوست اندازی در وهله اول، اندیشکده ها و پژوهشکده های هستند که بر روی کاربردی سازی، رشته های علوم انسانی و اجتماعی فعالیت می نمایند و این یعنی خروجی نباید تنها کتاب باشد و مردم باید به شکل ملموس حاصل کار این مراکز اندیشه و علم را ببینند. بار ها این موضوع را در جلسات مختلف به مراکز علمی و دانشگاهی گوشزد نموده ایم و خوشبختانه اکنون این درک در مراکز دانشگاهی علوم انسانی به وجود آمده است که به چاپ و نشر کتاب و مقالات اکتفا ننمایند و یک محصول مفید به جامعه عرضه نمایند که دارای بعد و تاثیر مالی باشد.
وی اضافه نمود: برای نمونه در حوزه صنایع خلاق، انیمیشن های فیل شاه و شاهزاده روم که جزء اولین انیمیشن های صادراتی ایران هستند، از طریق تهیه نماینده ای، تهیه شده اند که فارغ التحصیل دانشگاه امام صادق (ع) است. یا در مثالی دیگر، مجموعه استارت آپی ویراستاران توانسته است برای حدود 50 نفر از فارغ التحصیلان رشته ادبیات شغل ایجاد کند که در این مجموعه، کار ویراستاری کتاب را انجام می دهند. یا یک استارت آپ دیگر که از طریق یک فارغ التحصیل از دانشگاه شریف تاسیس شده، خدمات حقوقی آنلاین و با کیفیت ارائه می دهد. از این نمونه، مثال ها بسیار است. بسیاری از این استارت آپ های حوزه علوم انسانی بدون یاری دولت با فروش خدمات توانسته اند روی پای خودشان بایستند و رشد نمایند.
سید محمد حسین سجادی نیری دبیر ستاد توسعه فناوری های نرم و هویت ساز معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در ادامه اظهار کرد: این تفاهم نامه از محدود تفاهم نامه هایی در کشور است که کار اجرایی و علمی آن قبل از امضای تفاهم نامه آغاز شده است، بعضی تفاهمات در سطح کاغذ و تئوری باقی می ماند، اما در این مورد بسیار خوشبین هستیم که شاهد نتایج مبارک و قابل لمسی باشیم. در موضوع خانه های خلاق، دو استان سیستان و بلوچستان و خوزستان به عنوان پیشگام انتخاب شده اند و امیدواریم فواید مالی این طرح ها در ابتدا شامل مناطق کمتر برخوردار گردد. همچنین، بستر های آماده ای مانند صنایع دستی، باید به عنوان یکی از محور های توسعه در این مناطق مورد توجه جدی قرار گیرد.
منبع: خبرگزاری دانشجو