بیوگرافی مصطفی رحماندوست ، شاعر صد دانه یاقوت
به گزارش وبلاگ کاتالوگ و بروشور، مصطفی رحماندوست شاعر مشهوری است که در یکم تیرماه 1329 در همدان به جهان آمده است.شعر مشهور صد دانه یاقوت از آثار اوست.
همه ما کتاب های دوران مدرسه و کودکی خود را با شعرهایی به یاد ماندنی می شناسیم. مصطفی رحماندوست از شاعران و نویسندگان کتاب های کودک و نوجوان است که معروف به شاعر شعر صد دانه یاقوت می باشد. شعری که همه ما حداقل یک بار در عمرمان آن را زمزمه نموده ایم. با وبلاگ کاتالوگ و بروشور همراه باشید تا نگاهی به بیوگرافی مصطفی رحماندوست داشته باشیم.
بیوگرافی مصطفی رحماندوست
مصطفی رحماندوست 1 تیرماه 1329 در همدان به دنیا آمد. وی شاعر، قصه نویس و مترجم کتاب های بچه ها و نوجوانان است. او زمانی که کلاس پنجم را می گذراند فهمید که می تواند شعر بگوید. نخستین شعرهایی که حفظ نموده بود، شعرهای مثنوی مولوی بود که مادرش گاهی زمزمه می کرد.مصطفی رحماندوست در کودکی
مصطفی رحماندوست درباره پدرش می گوید:
پدرم قوی بنیه بود اما وقتی درباره کربلا شعر می خواند، اشکش در می آمد. برای من که او را قوی و زورمند می دیدم، دیدن اشک و اندوهش عجیب بود. خیلی دلم می خواست بدانم آن کلمه های سیاهی که بر کاغذ دیوان صامت و قمری نقش بسته چه هستند و چه قدرتی دارند که پدر زورمندم را به گریه می نشاندند.این دلیلی بود برای این که او به محض فراگیری خواندن و نوشتن، سعی کند شعرهای این دو دیوان را بخواند. در مدرسه یکی از پایه های اصلی مشاعره بود، حافظ را می خواند و سعی می کرد اشعار آن را حفظ کند. مصطفی، بعد از گذراندن شش سال ابتدایی، وارد دوره متوسطه شد. سه سال نخست را در دبیرستان ابن سینا گذراند.
وی درباره کتابخانه این دبیرستان می گوید: کتابخانه خوبی داشت، اما به سختی می توانستم از آنجا کتاب بگیرم، بسیاری از کتاب های آنجا را خواندم. کمبودها را هم با کرایه کردن کتاب و مطالعه سریع آن جبران می کردم. شبی یک ریال کرایه کتاب می دادم. خلاصة بعضی از کتاب ها را هم از بچه های اهل کتاب می شنیدم تا کرایه کمتری بپردازم.
رحماندوست سه سال دوم دبیرستان را در دبیرستان امیرکبیر در رشته ادبی گذراند.
مصطفی رحماندوست در دوره دبیرستان به تشویق پدرش، مدتی دروس حوزوی را خواند. در این دوره سه معلم داشت و بهترین آن ها طلبه ای افغانی بود که سطح را نزد آن ها به انتها رساند در سال های آخر دبیرستان به موسیقی و نقاشی روی آورد اگرچه وی در نقاشی پیشرفتی نداشت اما در موسیقی تا جایی پیش رفت که در مراسم مدرسه، سنتور می زد.
ورود به دانشگاه
وی در سال 1349 برای ادامه تحصیل به تهران آمد و در دانشگاه در رشته زبان و ادبیات فارسی مشغول به تحصیل شد. پس از آن، به عنوان کارشناس کتاب های خطی در کتابخانه مجلس مشغول به کار شد و سپس به عنوان مدیر مرکز نشریات کانون پرورش فکری بچه ها و نوجوانان، مدیر مسئول نشریات رشد، سردبیر رشد دانش آموز، سردبیر و پدیدآورنده سروش بچه ها و نوجوانان به فعالیت خود ادامه داد. او همچنین به مدت سه سال مدیر کل دفتر مجامع و فعالیت های فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ایران بوده است که بنابر گفته خودش، شروع راه او برای انتقال ادبیات برگزیده بچه ها و نوجوانان ایران به زبان های دیگر بوده است. وی تحصیلات خود را تا انتها مقطع دکتری ادامه داد.مصطفی رحماندوست، علاوه بر این، مدرس داستان نویسی و ادبیات بچه ها و نوجوانان در دانشگاه ها نیز بوده است. وی پس از بازنشستگی از سمت های دولتی، مدیر گروه شکوفه (بخش بچه ها و نوجوانان) انتشارات امیرکبیر و مشاور ادبی آثار مربوط به بچه ها و نوجوانان کتابخانه ملی ایران و یکی از اعضای اصلی داوران بین المللی جشنواره بین المللی فیلم بچه ها و نوجوانان اصفهان و جشنواره بین المللی تئاتر بچه ها و نوجوانان است. او عضو هیئت های داوری کتاب سال، جشنواره های کتاب و مطبوعات بچه ها و عضو شورای موسیقی بچه ها و شورای کتاب کودک ایران نیز بوده است.
فعالیت های ارزشمند مصطفی رحماندوست
رحماندوست کوشش زیادی نموده است تا راه برای آن هایی که واقعا دل سوخته بچه ها هستند و کمر بسته اند تا به شعر و قصه بچه ها و نوجوانان بپردازند، هموار گردد. به همین منظور جلسات زیادی برای آموزش شعر و قصه به جوانان با استعداد دایر و جلسات نقد قصه و شعر بسیاری را به پا نموده است. وی هم اکنون فقط می نویسد و می سراید و در حال تهیه یک بسته آموزشی عظیم برای بچه ها شش ساله است.وی کتابخانه الکترونیکی بچه هاه ای را چهار سال پیش به نام محبت آمیز راه اندازی نموده است که میخواهد گزیده آثار تالیفی بچه ها و نوجوانان را در این تارنمایه بین المللی وارد کند تا همه بچه ها بتوانند به وسیله رایانه به کتاب خودشان دسترسی پیدا نمایند.
بعضی از آثار او
از این نویسنده و شاعر ایرانی، تا به امروز یکصد و شصت اثر به صورت مجموعه شعر برای بچه ها و نوجوانان، تألیف و ترجمه داستان های بچه ها و نوجوانان در ایران و دنیا منتشر شده است. تیراژ کتاب های او به بیش از پنج و نیم میلیون نسخه می رسد که از آن میان می توان به آثار زیر اشاره نمود:- دانشنامه ویژه بچه ها و نوجوانان
- مجموعه ای ارزشمند از ضرب المثل های ایرانی
- شامل مجموعه ای از لالایی ها که از آن میان لالایی عاشورا بسیار مورد استقبال نهاده شد.
- مجموعه شعرهای که ریشه در ادبیات فولکلور ایران دارد و تعدادی از اشعار این مجموعه به زبان سوئدی نیز ترجمه شده است.
او همچنین با انتشار بعضی از آثارش با یاری تسهیلات آسان نشر تحت عنوان عمومصطفی در آمریکا، امکان مطالعه، گوش دادن و خریدن کتاب هایش را برای بچه ها ایرانی خارج از کشور مهیا ساخته است.
منبع: setare.com