روزگار تلخ فلفل های برگشت خورده

به گزارش وبلاگ کاتالوگ و بروشور، ماجرای میوه و صیفی برگشتی از برخی از کشورها تا جایی رفت که طرح توطئه آن چیده شد! در آذرماه خبر برگشت خوردن فلفل های صادراتی به سبب استفاده از سم های مضر و غیرقانونی سرخط خبرها شد؛ اما موضوع از آنجا حاشیه ساز شد که فیلم توزیع همان فلفل ها در بین بی خانمان ها در فضای مجازی پخش شد. چند روز بعد کیوی ها و پرتقال های صادراتی ایران هم برگشت خورد و این ظن ایجاد شد که آیا فلفل های دلمه ای و میوه ها در میوه فروشی های سطح شهر هم توزیع شده است؟ با گذشت چند هفته از این اتفاق اما همچنان آثار خبر میوه سمی در بازار مشهود است و همین امر سبب شده که فعالان بازار میوه نگران بازار شب عید باشند.

روزگار تلخ فلفل های برگشت خورده

علاوه براین مشاهدات میدانی خبرنگار شرق هم حاکی از این است که کاهش تقاضا به میزان ای بوده که می توان نتیجه گرفت اعتماد مردم به فضای مجازی بیشتر از تکذیبیه ها و واکنش های مسئولان در این چند هفته بوده است.

در میدان مرکزی چه خبر است؟

میدان میوه و تره بار مرکزی، محوطه ای مستطیلی که میدانی سبز میان آن قرار گرفته و دورتادور با غرقه هایی که کامیون های میوه جلویشان پارک نموده اند، پر شده است. برخی سبدهای میوه را از کامیون ها خالی می نمایند، برخی آنها را داخل یا جلوی مغازه می چینند و برخی دیگر سر قیمت چانه می زنند. هوا صاف و آفتاب وسط آسمان است؛ اما گرمی ندارد. مرد میانسالی کاپشن را روی دوشش انداخته و دست هایش را با شعله هایی که از حلبی روغن بیرون می زند، گرم می نماید. جرعه ای چای می نوشد و می گوید: فلفل دلمه کیلو شش هزار تومان.

او با شنیدن اینکه فلفل ها سمی نیست؟ انگار که ناراحت شده باشد، می گوید: سمّیه برو از جای دیگر بخر. آرام تر که می گردد، تخفیف هم می دهد: اگر خریداری کیلویی پنج هزار و 500 تومان هم می تونم بهت بفروشم. سعید درباره فلفل دلمه های سمی برگشت خورده می گوید: فلفل سمی که در بازار نمی آید. همان جا در مرز امحا می گردد. اینکه می گویند در سطح شهر توزیع نموده اند، دروغ است. لیوان چای را روی سبد میوه کنارش می گذارد: از اینجا بار به صدتا شهرستان می رود. نمی توان که آنها را به همه جای کشور فرستاد، کسی هم نفهمد. سعید در مقابل این سؤال که خودت هم از این فلفل ها می خوری؟ با صراحت پاسخ می دهد: بله که می خورم و نفر بغلی می خندد.

میدان دار دیگری هم می گوید هیچ فلفل سمی ای در بارهای میدان نیست. او جوانی است قدبلند و چهارشانه با پلیوری سبز و انگار نه انگار که باد سردی می وزد: هیچ بقالی نمی گوید ماست من ترش است؛ ولی من می گویم این فلفل ها سمی نیست. از همین کیوی هم همین جا خودم می خورم که خیالت راحت گردد. آن هم شایعه بود. در میدان میوه و تره بار مرکزی هیچ غرفه داری زیر بار میوه های سمی نرفت که نرفت و صحت سنجی واقعیت ماجرا هم دست کم در شرایط کنونی و بدون یاری کردن از آزمایشگاه های تخصصی امکان پذیر نیست.

بهمن که غرفه دار دیگری در میدان تره بار است، در پاسخ به این پرسش که پس میوه های سمی چه سرنوشتی پیدا کردند، می گوید: اکثرا امحا شدند یا از کشورهای مقصد دیگر برنگشتند. بهمن می گوید کشاورزی که در حد صادراتی کار می نماید، چاره ای ندارد که میوه با کیفیت بالا عرضه کند؛ اما وقتی قیمت سم گران می گردد و کشاورز نمی تواند سم و کود استاندارد مصرف کند، می گردد میوه ای که ظاهر شادابی دارد؛ اما سم در آن مانده است. این غرفه دار هرکیلو فلفل دلمه سبز را پنج هزار و 400 تومان نرخ زده است.

در شهر چه خبر است؟

در منطقه ها مرکزی شهر تقاضای فلفل دلمه کاهش درخور توجهی داشته است. یکی از میوه فروش های خیابان کارگر شمالی می گوید حتی مشتری های ثابت هم در خرید فلفل دلمه احتیاط می کردند. محمدعلی همان طور که پلاستیک های میوه را روی ترازو می گذارد و برمی دارد ادامه می دهد: مشتری من در میدان مرکزی اطمینان داده که فلفل ها از فلفل های سمی نیست؛ اما مشتری های ثابت هم حرفم را باور نمی نمایند و حق هم دارند.

محمدعلی که فلفل دلمه را کیلویی 10 هزار تومان می فروشد، می گوید: قیمت فلفل مدتی تا 17 هزار تومان هم رسید که با همین خبر سقوط کرد. تقاضا هم کم شده؛ اما خود میدان دارها نمی گذارند قیمت از این پایین تر بیاید. محمدعلی معتقد است فلفل هایی که عرضه می نماید سمی نیست. این موضوع درباره کیوی و سیب زمینی هم بود؛ اما مردم هنوز می خرند. مثل میوه فروش دیگری در خیابان سنایی که او می گوید: نمی خواهم بگویم شایعه است؛ چون قیمت سم و کود به طرز وحشتناکی بالا رفته است؛ اما فکر نمی کنم فلفل های عرضه شده در شهر همگی مسموم باشند. حسام هر کیلو فلفل دلمه را 10 هزار تومان نرخ زده است. به گفته فعالان بازار نظارت بر میادین میوه و تره بار شهرداری بیشتر است و به همین علت امکان اینکه فلفل ها در آنجا توزیع شده باشند، کمتر است؛ اما غرفه داران آدرس بازارهای دیگری را به عنوان نقاط میوه کم کیفیت معرفی می نمایند که بیشتر به منطقه ها جنوبی و حاشیه شهر می رسد. میدان میوه و تره بار قزل قلعه یکی از این آدرس هاست. خبری از شلوغی و همهمه همیشگی در این بازار نیست.

یکی از فروشندگان این بازار می گوید عرضه نماینده میوه به میادین معمولا تغییری نمی نماید و به همین علت بعید است فلفل ها و پرتقا ل ها مسموم باشد. به گفته او شاید با استاندارد دیگر کشورها نخواند؛ اما مسئله ای برای بازار داخلی ندارند. او نقش سم و کود را انکارنشدنی می داند و می گوید: مسلما وقتی هزینه کشاورزی بالا برود و نتوان میوه را با قیمت درست فروخت، کیفیت پایین می آید. یا قیمت پایین یا کیفیت. شرایط به گونه ای است که باید یکی را انتخاب کرد. این فروشنده هم کاهش تمایل مردم به خرید فلفل دلمه ای را تأیید می نماید و می گوید خودش هم از فلفل دلمه ها استفاده می نماید. در میادین میوه و تره بار هر کیلو فلفل دلمه نزدیک به هفت هزار تومان فروخته می گردد.

مردم چه می گویند؟

زنی مسن است با دو پلاستیک سیب و کاهو. او درباره میوه های برگشت خورده می گوید: دیگر نمی خرم مادر. الان هم اگر سیب یا هر میوه دیگری بخرم حتما پوستش را می کنم؛ چون می گویند پوستش ضر دارد. این زن مسن کاهو را جایگزین فلفل دلمه در سالاد نموده است. مشتری دیگر به محض اینکه حرف زن مسن تمام می گردد، می گوید: نه سیب زمینی می توانیم بخریم نه فلفل نه میوه. نمی دانیم چه بخوریم. سیب زمینی را که نمی توان خرید؛ اما فلفل را چرا. من هم دیگر فلفل نمی خرم. دقیقا صحبتی که میوه فروش ها هم تأیید می نمایند. مرد و زنی هم معتقدند فلفل های برگشت خورده در بازارهای داخلی توزیع شده است و به همین علت جرئت نمی کنم خرید کنم. مخصوصا الان که هنوز کرونا هست و نمی توان هر چیزی را خرید؛ اما میوه را نمی توان نخرید. به هر حال باید میوه خورد. گفت وگوی ما با 10 خریدار در میوه فروشی های مرکز شهر نشان می دهد هر 10 نفر خرید فلفل دلمه را متوقف نموده اند و تنها میوه می خرند. آن هم مجبوریم.

شاهپور علایی مقدم، رئیس سازمان حفظ نباتات کشور، به تازگی در مصاحبه ای درباره دلایل این اتفاق گفته است: روسیه نامه ای فرستاد که چهار سم آفت و علف کشی که در کشور ما بین باغداران و کشاورزان استفاده می گردد، در آنجا ثبت نشده است و این علت برگشت خوردن فلفل های صادراتی بوده و هیچ گونه به جای مانده سمی وجود نداشته است. به گفته او این سموم در اتحادیه اروپا هم استفاده می گردد، برای اینکه ماده مؤثره خوبی دارد و هزینه های فراوری را پایین می آورد و به جای اینکه کشاورز سه بار برای کنترل بیماری سم پاشی کند، یک بار سم پاشی می نماید. رئیس سازمان حفظ نباتات کشور گفته: چهار بار وبینار با مقامات روسی برگزار کردیم و مسائل را شرح دادیم و هیئتی هم برای مذاکره به این کشور رفت و قرار است یک هیئت روسیه هم به ایران بیاید تا از گلخانه ها نمونه برداری کند که با اطمینان کامل صادرات انجام گردد. ماجرای فلفل دلمه ای های مسموم و برگشت خوردن آنها از مرز و توزیع در بازارهای داخلی، چند روزی سرخط سایت های خبری بود. مشاهدات میدانی نشان می دهد کاهش ملموسی در تقاضای این صیفی رخ داده؛ اما هیچ کدام از فعالان معتقد نیستند فلفل های بازار مسموم است.

منبع: فرارو

به "روزگار تلخ فلفل های برگشت خورده" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روزگار تلخ فلفل های برگشت خورده"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید