چگونه با دندان مصنوعی کنار بیاییم؟

به گزارش وبلاگ کاتالوگ و بروشور، اگر بار اول تان است که از دندان مصنوعی استفاده می کنید، حتما سوال ها و نگرانی های زیادی دارید. نحوه نگهداری، غذاخوردن و صحبت با آن، تمیزکردن و... اما نگران نباشید میلیون ها نفر در سراسر دنیا از دندان های مصنوعی

چگونه با دندان مصنوعی کنار بیاییم؟

ترجمه: دکتر آیدا روشن ضمیر

توصیه دندان پزشکان به سالمندان

اگر بار اول تان است که از دندان مصنوعی استفاده می کنید، حتما سوال ها و نگرانی های زیادی دارید. نحوه نگهداری، غذاخوردن و صحبت با آن، تمیزکردن و... اما نگران نباشید میلیون ها نفر در سراسر دنیا از دندان های مصنوعی استفاده می نمایند و به خوبی با آن کنار آمده اند فقط باید کمی شکیبا باشید. عادت به دندان مصنوعی در روزهای اول اصلا آسان نیست. ممکن است بترسید لبخند بزنید، حرف بزنید، غذا بخورید و... شاید ندانید چه کنید اما با گوش سپردن به توصیه های ساده دندان پزشکان می توانید کم کم با دندان مصنوعی تان کنار بیایید:

یک راه کنار آمدن با این دندان ها این است که در روزهای اول سعی کنید ساعت های بیشتری دندان مصنوعی را در دهان خود نگه دارید. حتی یکی، دو روز اول شب ها هم آنها را خارج نکنید تا زودتر عادت کنید. بهتر است روزهای اول روبروی آینه بایستید، با خود حرف بزنید (با صدای بلند)، لبخند بزنید، شکلک درآورید، سوت بزنید، دهان خود را باز کنید و... این کار به شما اعتمادبه نفس بهتری می دهد و باعث می گردد زودتر به بودن دندان مصنوعی در دهان تان عادت کنید.

به ازای هریک دهه عمر شما، حداقل یک هفته زمان لازم است تا به دندان تازه عادت کنید. در برخی افراد این مدت به چند ماه می رسد. پس شکیبا باشید. در بیشتر موارد، دندان مصنوعی در روزهای اول به لثه فشار می آورد. حتی کسانی که سال ها از یک دندان مصنوعی استفاده نموده بوده اند، بعد از استفاده از دندان مصنوعی تازه دچار مشکل می شوند. حتی ممکن است زخم هایی روی لثه ایجاد گردد که طبیعی است و شستشوی با آب نمک ولرم می تواند کمی آرام بخش باشد.

معمولا بعد از چند روز لازم است دوباره به دندان پزشک مراجعه کنید تا دندان مصنوعی را آنالیز کند و اگر لازم باشد، تنظیم های لازم را روی آن انجام دهد. کسانی که برای اولین بار از دندان مصنوعی استفاده می نمایند، عادت ندارند تمام مدت این دندان ها در دهانشان باشد به همین خاطر مغز تصور می نماید این عامل غذاست درنتیجه به غدد بزاقی پیام ترشح بزاق می دهد. این اتفاق به خصوص در روزهای اول رخ می دهد و زیادشدن آب دهان (بزاق) محسوس است. نوشیدن آب به میزان فراوان، استفاده از قرص های مکیدنی نعناع و قورت دادن مداوم آب دهان می تواند تا حدی موثر باشد.

مشکل دیگر، عق زدن است. برخی افراد تحمل وجود دندان مصنوعی در دهان را ندارند. این مشکل گاه به دلیل لق بودن دندان و گاه به دلیل ضخیم یا بزرگ بودن آن است. بزرگ بودن دندان مصنوعی فک بالا باعث می گردد به قسمت کام نرم (در انتهای سقف دهان) فشار بیاید و احساس عق زدن به فرد دست دهد. در این صورت باید با مراجعه به دندان پزشک مشکل را حل کرد.

تجمع پلاک میکروبی زیر دندان مصنوعی می تواند باعث التهاب لثه گردد بنابراین لازم است حتما چند ساعت در طول شبانه روز (شب ها) دندان مصنوعی از دهان خارج گردد تا لثه استراحت کند. شستشوی مداوم دندان مصنوعی با آب ولرم و خمیردندان هم لازم است. این کار مانع رنگ گرفتن و ایجاد بوی بد دهان می گردد اما باید به خاطر داشت هرگز آن را با آب داغ نشویید. لازم است لثه ها هم هر روز شسته شوند. این کار را بهتر است با مسواک نرم یا انگشت انجام دهید تا مالش لثه، مانع ایجاد التهاب و عفونت در محل گردد.

مشکل دیگر افرادی که از دست دندان مصنوعی استفاده می نمایند، کم شدن حس چشایی است. بیشتر کسانی که برای بار اول از دندان مصنوعی استفاده می نمایند، از این مشکل شکایت دارند به خصوص کسانی که دندان مصنوعی فک بالا را دارند. اما این مشکل به مرور برطرف می گردد.

نگه داشتن دندان مصنوعی در محل هم مشکل دیگری است که روزهای اول شدیدتر است. این مشکل در خصوص دندان مصنوعی فک پایین بیشتر بروز می نماید و هنگام حرف زدن و غذاخوردن معمولا دندان از جای خود بیرون می آید اما به تدریج عضلات زبان و گونه یاد می گیرند چگونه دندان را در محل نگه دارند.

جویده شدن مداوم زبان، لب و گونه هم در روزهای اول شایع است اما به تدریج که فرد به بودن دندان در دهانش عادت کند این مشکل حل خواهد شد.

صحبت کردن با دندان مصنوعی ابتدا سخت است. به خصوص ادای کلماتی که حرف س دارند این طبیعی است و چند هفته زمان می برد تا به صحبت کردن با دندان مصنوعی عادت کنید. کتاب خواندن با صدای بلند و روبروی آینه و شمردن اعداد با صدای بلند تا حدی می تواند مشکل را سریع تر برطرف کند. حتی می توانید صدای خود را ضبط کنید و به آن گوش دهید تا متوجه شوید در ادای چه کلمه هایی مشکل دارید و آنها را تمرین کنید.

شب ها که دندان مصنوعی را از دهان خارج می کنید، حتما آن را در آب قرار دهید تا تغییر حجم ندهد. گاه از مایعات تمیزنماینده هم می توان همراه آب استفاده کرد.

دقت کنید دندان مصنوعی از دستتان نیفتد چون شکستنی است به خصوص هنگام تمیزکردن آن لازم است حوله یا کاسه ای آب زیر دستتان باشد.

اگر دندان مصنوعی شکست یا لق شد، سعی نکنید آن را تعمیر کنید و حتما به دندان پزشک مراجعه کنید تا مشکل را حل نماید.

یکی از روش هایی که گیر دندان مصنوعی را بهتر می نماید، قراردادن یک یا چند ایمپلنت زیر آن است. با این کار استحکام، گیر و ثبات دندان مصنوعی بهتر می گردد و غذاخوردن و صحبت کردن هم آسان تر خواهد شد. امروزه بسیاری از دندان پزشکان چند ایمپلنت روی استخوان فک قرار می دهند و بعد دندان مصنوعی را روی آن سوار می نمایند.

قراردادن دندان مصنوعی برای اولین بار در دهان سخت است. فرد احساس می نماید دهانش خیلی پر شده است. غذاخوردن با این دندان های تازه ابتدا غیرممکن، سخت یا حداقل خسته نماینده به نظر می رسد اما زمان مشکل گشاست. سعی کنید ابتدا غذاهای نرم بخورید تا کم کم به غذاخوردن با دندان های تازه عادت کنید. غذا را به قطعات ریز تقسیم کنید و لقمه ها را کوچک بردارید و به مدت طولانی آن را بجوید. کلید اصلی موفقیت در این کار، آرام غذاخوردن است. به دهان خود فرصت بدهید تا به حضور دندان مصنوعی در دهان عادت کند.

برای جویدن غذا از هر دو طرف دهان یاری بگیرید تا نیروهای جویدن متعادل شوند و دندان ثبات داشته باشد.

می توان به یاری چسب های مخصوص، دندان مصنوعی را بهتر در محل خود محکم کرد تا موقع غذاخوردن تکان نخورد. در این مورد با پزشک خود مشورت کنید.

از خوردن غذاهای سفت و چسبناک در روزهای اول اجتناب کنید. همراه غذای خود مایعات زیاد بنوشید.

موقع خوردن و نوشیدن غذاهای داغ دقت کنید. شاید نتوانید درجه حرارت غذا را خوب حدس بزنید.

جویدن با دندان های جلو باعث جداشدن دندان مصنوعی می گردد. بهتر است از دندان های عقب یاری بگیرید.

هرکس به طریقی با دندان مصنوعی کنار می آید. اگر دوستی به شما گفته از روز اول به راحتی همه چیز می خورده، به این معنی نیست که شما هم باید همین طور باشید. به تدریج یاد خواهید گرفت از دندان خود به خوبی بهره ببرید و از غذاخوردن لذت ببرید. بعد از مدتی که به آنها عادت کردید، اصلا یادتان می رود که دندان مصنوعی در دهان دارید.

منبع:هفته نامه سلامت

منبع: راسخون

به "چگونه با دندان مصنوعی کنار بیاییم؟" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چگونه با دندان مصنوعی کنار بیاییم؟"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید