یک گیاه خانگی خاص می خواهید؟ ادویه بکارید!
به گزارش وبلاگ کاتالوگ و بروشور، زردچوبه، این ادویه پر کاربرد را می توانید در خانه پرورش دهید! می پرسید چگونه؟ با ما همراه باشید.
برای پرورش این ادویه خوش طعم و بو احتیاج به جای زیادی ندارید. یک گلدان برای این کار کافی است. همه ما خواص شگفت انگیز ادویه را می دانیم و از تاثیراتی که بر سلامتی و زیبایی مان دارد آگاهیم. پس چرا به جای گیاهان خانگی معمول آن را پرورش ندهیم تا هم از خواص آن استفاده کنیم و هم یک گیاه خانگی خاص داشته باشید!
در واقع چیزی که ما به عنوان زردچوبه می شناسیم ریزوم، یا همان ساقه زیرزمینی، گیاه زردچوبه است. این گیاه در واقع بومی هند است اما امروزه در بسیاری نقاط به خصوص در قسمت های استوایی آسیا کاشت می گردد.
ظاهر گیاه زردچوبه هم عالی است و می توانید آن را در یگ گلدان در درون حیاط یا بالکن پرورش دهید و نهایت استفاده را از زیبایی آن هم ببرید.
تهیه گیاه زرد چوبه
برای کاشت زردچوبه معمولا از ریزوم آن استفاده می نمایند. ریزوم گیاه باید تازه باشد تا بتواند یک گیاه تازه را فراوری کند. اگر بتوانید گیاه زردچوبه را هم پیدا کنید خوب است. برای این کار به مراکز گل و گیاه سری بزنید و یا در اینترنت جستجو کنید.
انتخاب گلدان
برای کاشت زردچوبه از گلدانی بزرگ بهره ببرید چرا که این ادویه حیرت انگیز می تواند به ارتفاع 1 متر هم برسد! عمق گلدان باید حداقل 30 سانتی متر و قطر دهانه آن باید بین 30 تا 45 سانتی متر باشد تا گیاه بتواند ساقه زیر زمینی اش را به راحتی در خاک توسعه دهد. در گلدانی با این میزان 1 یا 2 ریزوم بکارید.
کاشت
برترین زمان برای کاشت زردچوبه بهار یا تابستان است، یعنی زمانی که درجه حرارت هوا به بالای 12 درجه سانتی گراد می رسد. اما اگر در منطقه ها استوایی زندگی می کنید، در هر زمانی از سال می توانید کاشت زردچوبه را آغاز کنید.
بعد از اینکه ریزوم گیاه را تهیه کردید این مراحل را انجام دهید:
- ریزوم های بزرگ را به قطعات کوچک ببرید. هر قطعه بریده شده باید حداقل 2 تا 3 جوانه داشته باشد.
- گلدان را با خاکی غنی و سرشار از مواد غذایی که مرطوب باشد و زهکشی خوبی داشته باشد، پر کنید.
- قطعه بریده شده ریزوم را حدودا 5 سانتی متر زیر خاک بکارید و آن را طوری قرار دهید که جوانه ها رو به بالا باشند.
- گلدان را به خوبی آبیاری کنید.
شرایط مورد احتیاج گیاه
- مکان قرار دهی و نور
مکانی که گیاه را در آن قرار می دهید نباید در معرض باد باشد. این گیاه در منطقه ها استوایی در مکانی با لکه لکه سایه (ترکیب آفتاب و سایه) رشد می نماید و از تابش مستقیم، همیشگی و شدید آفتاب خوشش نمی آید. در منطقه ها معتدل، گیاه را در جایی قرار دهید که همیشه آفتاب مستقیم داشته باشد تا برترین رشد را ارائه دهد. البته اگر در هنگام ظهر کمی سایه داشته باشد بد نیست.
- آبیاری
احتیاج آبیاری زردچوبه هم مانند زنجبیل است. از بهار تا پاییز که فصل رشد گیاهاست، خاک گلدان آن را همیشه مرطوب نگه دارید. اگر در منطقه ای خشک زندگی می کنید، در طول زمستان هم خاک گیاه را مرطوب نگه دارید.
قبل از آبیاری مطمئن شوید سوراخ های زهکش گلدان باز و به میزان کافی هستند. اگر سوراخ ها ناکافی بودند، از طریق میخ، دریل یا هر شئ دیگری، تعدادی سوراخ به کف گلدان اضافه کنید.
- رطوبت
گیاه را در منطقه ها خشک غبار پاشی کنید. می توانید غبار پاشی را با آب بدون املاح و هم دمای محیط هم انجام دهید. از آب مقطر هم می توانید بهره ببرید. برای راحت شدن کار می توانید از زیر گلدانی حاوی سنگریزه هم بهره ببرید. به این صورت که، زیر گلدانی را پر از سنگریزه کنید و نصف ارتفاع سنگ ریزه ها آب درون زیر گلدانی بریزید و گلدان گیاه را روی آن قرار دهید. توجه کنید که کف گلدان با آب درون زیر گلدانی تماس نداشته باشد در غیر این صورت ریشه ها پوسیده می شوند و گیاه دچار خفگی می گردد. با این روش بدون اینکه هر روز احتیاج به غبار پاشی باشد رطوبت مورد احتیاج گیاه تان تامین می گردد.
- دما
یک دمای ایده آل برای گیاه زردچوبه در حال رشد چیزی بین 12 تا 35 درجه سانتی گراد است. اگر دما کمتر از 10 درجه گردد، گیاه اذیت می گردد.
- خاک
زردچوبه را در خاکی سبک و لومی بکارید که پر از مواد ارگانیک است. برای کاشت از خاکی با زهکشی خوب بهره ببرید.
- کود دهی
گیاه را در طول فصل رشد، هر ماه، با کودهای مایعی که حاوی تمامی عناصر مورد احتیاج گیاه هستند، کود دهی کنید. به جای کود دهی از کمپوست هم می توان استفاده کرد.
زمستان گذرانی
از آنجایی که گیاه را در گلدان می کارید، با فرا رسیدن زمستان می توانید آن را به راحتی به داخل خانه منتقل کنید. حتی اگر جایی که گلدان را قرار می دهید نور کمی داشته باشد هم مسئله ای ندارد. چون در طول زمستان شما تنها باید از ریشه گیاه محافظت کنید. بسیار مهم است که دمای محیط داخل را حدودا 18 درجه سانتی گراد نگه دارید تا مطلوب گیاه باشد. اگر در منطقه ها استوایی زندگی می کنید، لازم نیست نگران زمستان گذرانی گیاه باشید. اگر زردچوبه تان را در داخل باغچه کاشته اید، با فرا رسیدن زمستان شاخسار آن را تا نزدیک زمین ببرید، گیاه در بهار دوباره جوانه خواهد زد.
هرس
گیاه زردچوبه احتیاجی به هرس ندارد. تنها اگر برگ های گیاه مرده یا پژمرده شدند آنها را جدا کنید.
برداشت
8 تا 10 ماه طول می کشد تا گیاه زردچوبه بالغ گردد. زمانی که برگ ها آغاز به زرد شدن کردند و ساقه گیاه خشک شد، زمان برداشت ریزوم زردچوبه تان فرا رسیده. خاک را بکنید و ریزوم را خارج کنید. قسمت های اضافی را جدا کنید. مقداری از ریزوم را برای کاشت مجدد نگه دارید.
منبع: فوت و فن / balconygardenweb.com