10 خاصیت زردچوبه که شما را شگفت زده می نماید
به گزارش وبلاگ کاتالوگ و بروشور، زندگی امروز- زردچوبه واقعا دارای ترکیباتی با خواص درمانی قدرتمند است. این ترکیبات به نام کورکومینوید شناخته می شوند که مهمترین آن ها کورکومین است.
به گزارش فرادید، دیجی مگ نوشت: تحقیقات معتبر نشان می دهند که زردچوبه خواص زیادی برای بدن و حتی فکر انسان دارد. ما در اینجا می خواهیم خواص زردچوبه برای پوست و انواع بیماری ها از جمله آلزایمر، التهاب مفاصل، بیماری های قلبی و سرطان را برای شما توضیح دهیم.
اما ابتدا اجازه دهید توضیح دهیم که زردچوبه چیست. بعضی از افراد زردچوبه را زعفران هندی یا ادویه طلائی می نامند. زردچوبه گیاهی است که در آسیا و آمریکای مرکزی کاشت می گردد. پودر زردچوبه که ما در خانه به اسم ادویه استفاده می کنیم در واقع پودری است که از آسیاب کردن ریشه های این گیاه به دست می آید.
رنگ زردچوبه باعث شده است که در بسیاری از فرهنگ ها از پودر آن به اسم رنگ استفاده نمایند. زردچوبه را در نواحی مختلف به اشکال مختلف مثل پودر زردچوبه، عصاره زردچوبه، چای زردچوبه، کپسول مکمل غذایی و حتی صابون زردچوبه استفاده می نمایند.
ماده فعال موجود در زردچوبه کورکومین (Curcumin) نام دارد. بیشتر خاصیت زردچوبه در واقع به علت وجود این ماده فعال شگفت انگیز است. در ادامه مهم ترین خواص زردچوبه را برای شما توضیح می دهیم.
خواص زردچوبه و کورکومین برای درمان بیماری ها
زردچوبه برای هزاران سال است که در هند به اسم ادویه و داروی گیاهی مورد استفاده قرار می گیرد. دانشمندان اخیرا بر روی این ماده که هندیان تا این اندازه به آن اعتقاد دارند پژوهش های زیادی انجام داده اند و به این نتیجه رسیدند که زردچوبه واقعا دارای ترکیباتی با خواص درمانی قدرتمند است. این ترکیبات به نام کورکومینوید شناخته می شوند که مهمترین آن ها کورکومین است.
کورکومین یک ماده فعال اصلی در ترکیبات زردچوبه است؛ یک ضدالتهاب موثر با خواص آنتی اکسیدان قوی که 3 درصد از وزن زردچوبه را تشکیل می دهد. دوز مصرف مناسب این ماده را 1 گرم در روز توصیه نموده اند.
رسیدن به این اندازه مصرف از کورکومین فقط با استفاده از پودر زردچوبه به اسم ادویه در طول یک روز بسیار سخت است. به همین علت برای بهره مد شدن از تمام خواص زردچوبه شما می توانید از کپسول زردچوبه بهره ببرید.
کورکومین به سختی در خون جذب می گردد، اما اگر شما همراه با زردچوبه، فلفل سیاه بهره ببرید به جذب آن یاری نموده اید. فلفل سیاه دارای ماده ای به نام پیپرین (Piperin) است که جذب کورکومین در بدن را افزایش می دهد.
برترین مدل های کپسول زردچوبه دارای پیپرین هستند که به تاثیرگذاری بیشترشان یاری می نماید. کورکومین بعلاوه در چربی حل می گردد، پس شاید ایده خوبی باشد که بیشتر همراه با غذا های چرب مصرف گردد.
1. درمان التهاب مزمن
التهاب در بدن نقش بسیار مهمی دارد. التهاب یاری می نماید بدن شما با مهاجمان خارجی مبارزه کند و در ترمیم آسیب ها هم نقش بازی می نماید. بدون التهاب عوامل بیماری زا به راحتی می توانند بر بدن شما چیره شوند و شما را از پا دربیاورند. اما علی رغم این که التهاب حاد و کوتاه مدت مفید است، زمانی که التهاب مزمن گردد، می تواند به مسئله ای جدی تبدیل گردد و به اشتباه به بافت های خود بدن حمله کند.
حال محققان بر این باورند که التهاب مزمن نقش عظیمی در بسیاری از بیماری های جدی ایفا می نماید. این موضوع شامل بیماری هایی مثل سرطان، سندروم متابولیک، آلزایمر و بیماری های دیگر می گردد؛ بنابراین هر چیزی که بتواند با التهاب مزمن مبارزه کند، در پیشگیری و حتی درمان این بیماری ها مفید خواهد بود.
بدون وارد شدن به بحث التهاب در بدن (چرا که مبحث بسیار پیچیده ای است)، خیلی ساده می گوییم که کورکومین به اسم یک ماده فعال، کلید درمان التهاب مزمن است و با التهاب در سطح مولکولی مبارزه می نماید.
2. افزایش ظرفیت آنتی اکسیدان بدن
تصور می گردد آسیب اکسیداتیو که ناشی از فعالیت رادیکال های آزاد در بدن است، یکی از مهم ترین دلایل پیری و بسیاری از بیماری ها باشد. علت اصلی این که بدن ما به آنتی اکسیدان ها احتیاج دارد این است که آنتی اکسیدان ها از بدن در برابر رادیکال های آزاد محافظت می نمایند.
در نتیجه آنتی اکسیدان ها بسیار مفیدند. کورکومین موجود در زردچوبه یک آنتی اکسیدان قوی است که می تواند رادیکال های آزاد را خنثی کند. کورکومین بعلاوه باعث فعال شدن آنتی اکسیدان های خود بدن می گردد؛ یعنی لشکری از آنتی اکسیدان ها را در برابر رادیکال های آزاد قرار می دهد.
در نتیجه دیگر شانسی برای رادیکال های آزاد باقی نمی ماند، چون زردچوبه مستقیما جلوی آ ن ها را می گیرد و آنتی اکسیدان های موجود در بدن را هم تحریک می نماید تا در برابر آن ها از بدن دفاع نمایند.
3. کاهش خطر بیماری های فکری و بهبود عملکرد مغز
در گذشته تصور بر این بود که نورون ها یا همان سلول های عصبی پس از عبور از دوران کودکی دیگر توانایی تقسیم و تکثیر شدن را ندارند. ولی حال ثابت شده است که این تصور درست نیست. نورون ها نه تنها توانایی تشکیل اتصالات تازه را دارند، بلکه حتی در بخش های خاصی از مغز می توانند تکثیر شوند.
یکی از محرک های اصلی این فرایند، فاکتور نورون زایی مشتق شده از مغز (Brain-Derived Neurotrophic Factor) است. این فاکتور درواقع نوعی هورمون رشد است که باعث رشد و توسعه شبکه عصبی در مغز می گردد. بسیاری از بیماری ها و اختلالات مغزی مثل آلزایمر و افسردگی، با کاهش اندازه این هورمون ارتباط دارند.
خاصیت زردچوبه این است که می تواند اندازه این فاکتور های نوروتروفیک مغز را افزایش دهد. این خاصیت زردچوبه می تواند در به تعویق انداختن بسیاری از بیماری های مغزی مرتبط با افزایش سن موثر باشد. کورکومین زردچوبه بعلاوه می تواند باعث بهبود حافظه گردد و شما را باهوش تر کند! هرچند در این زمینه احتیاج به تحقیقات کنترل شده بیشتری وجود دارد.
4. کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی
بیماری قلبی علت شماره یک مرگ و میر در دنیاست. محققان قرن هاست که در این زمینه تحقیق می نمایند. جای تعجب ندارد که بیماری های قلبی پیچیده هستند و عوامل زیادی روی آن ها تاثیرگذار است. یکی دیگر از خواص زردچوبه معکوس کردن پیشرفت فرایند بیماری های قلبی است.
شاید بتوان گفت که مزیت اصلی کورکومین زردچوبه برای قلب بهبود عملکرد لایه درون رگی (Endothelium) است که درواقع لایه نازکی از سلول هاست که درون رگ های خونی و لنفاوی را پوشش داده اند. تعیینا عدم عملکرد صحیح لایه درون رگی عامل برجسته ای در بیماری های قلبی است و باعث کاهش توانایی کنترل فشار خون و انعقاد خون می گردد.
تحقیقات زیادی به ما نشان داده اند که زردچوبه می تواند باعث بهبود عملکرد لایه درون رگی گردد. یکی از این تحقیقات نشان داده است که کورکومین زردچوبه می تواند به اندازه ورزش کردن برای قلب مفید باشد. تحقیقات دیگری هم نشان داده اند که زردچوبه می تواند به خوبی داروی آتورواستاتین (Atorvastatin) باعث بهبود عملکرد لایه درون رگی می گردد.
علاوه بر این، همان طور که گفتیم زردچوبه باعث کاهش التهاب می گردد و دارای خواص آنتی اکسیدان قوی است و هر دوی این موارد برای کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی مفید است. در یکی از تحقیقات 121 نفر که درحال انجام عمل جراحی سرخ رگ قلب بودند را انتخاب کردند.
چند روز قبل و بعد از جراحی به عده ای از این افراد پلاسیبو (Placebo) یا دارونما و به عده ای دیگر به اندازه 4 گرم در روز کورکومین دادند. گروهی که کورکومین زردچوبه مصرف نموده بودند، ریسک حمله قلبی آن ها در بیمارستان تا 65 درصد کاهش یافته بود.
5. یاری به جلوگیری از سرطان و حتی درمان آن
سرطان یک بیماری بسیار خطرناک است که به علت رشد سلولی غیر قابل کنترل رخ می دهد. سرطان انواع مختلفی دارد که دارای نقاط مشترک زیادی هستند. به نظر می رسد بعضی از آن ها به مکمل های کورکومین پاسخ می دهند.
کورکومین موجود در زردچوبه برای درمان سرطان مورد مطالعه قرار گرفته است و محققان به این نتیجه رسیدند که این ماده بر رشد و تکثیر سلول ها تاثیر دارد. این تحقیقات نشان داده اند که کورکومین موجود در زردچوبه می تواند باعث مرگ سلول های سرطانی، کاهش رشد رگ های خونی در تومور های سرطانی و جلوگیری از متاستاز (پراکنده شدن سلول های سرطانی در بدن) گردد.
مطالعات زیادی نشان دادند که کورکومین موجود در ترکیبات زردچوبه می تواند باعث کاهش رشد سلول های سرطانی در آزمایشگاه گردد. این ماده در آزمایش روی حیوانات هم رشد تومور را متوقف نموده است.
هر چند که تاثیر دوز زیاد کورکومین، در کنار ماده ای مانند پیپرین که به جذب آن یاری می نماید، برای درمان سرطان در انسان ها احتیاجمند تحقیقات و مطالعات بیشتر در این زمینه است، با این حال شواهدی وجود دارد که این ماده می تواند از سرطان، خصوصا سرطان های دستگاه گوارش مثل سرطان روده عظیم، پیشگیری کند.
در یک تحقیق 30 روزه به 44 مرد که دارای ضایعه هایی در روده عظیم بودند که گا ها موجب سرطان می گردد، به طور روزانه 4 گرم کورکومین داده شد و نتیجه کاهش تعداد ضایعه های روده تا 40 درصد را نشان داد.
شاید روزی از خواص زردچوبه و درواقع کورکومین به صورت تعیین برای درمان سرطان استفاده گردد. در حال حاضر نمی توان با اطمینان در این باره صحبت کرد، اما نتایج تحقیقات بسیار امیدوار نماینده است.
6. پیشگیری و درمان آلزایمر
متاسفانه هنوز هیچ درمان قطعی برای آلزایمر وجود ندارد. به همین علت در حال حاضر جلوگیری از پیدایش این بیماری مهم تر است. خبر خوب این که زردچوبه نشان داده خاصیت جلوگیری از این بیماری را دارد. آن طور که تعیین است التهاب و اکسید شدن در بیماری آلزایمر نقش دارند و کورکومین زردچوبه خاصیت ضدالتهابی و آنتی اکسیدان قوی دارد.
به علاوه کلید بیماری آلزایمر رسوب کردن پروتئین هایی است که به آن پلاک های آمیلوئید می گویند. تحقیقات نشان داده است که کورکومین می تواند به از بین بردن این پلاک ها یاری کند. البته تاثیر این ماده در کند کردن و حتی معکوس کردن فرایند بیماری آلزایمر در انسان احتیاج به تحقیقات بیشتر دارد.
7. تاثیر موثر در درمان التهاب مفصل
التهاب مفصل یا آرتریت یکی دیگر از مسائل رایجی است که به بیماری هایی نظیر آرتروز و روماتیسم مفصلی منجر می گردد. کورکومین موجود در زردچوبه می تواند به درمان التهاب مفصل یاری کند.
این خواص زردچوبه را تحقیقات زیادی تایید نموده است؛ خصوصا در تحقیقاتی که روی بیماران دارای آرتریت روماتویید یا روماتیسم مفصلی اجرا شده، زردچوبه حتی از دارو های ضدالتهابی هم تاثیر بهتری نشان داده است. نتایج تحقیقات دیگر هم همگی بهبود علائم بیماری را نشان دادند و این موضوع بسیار امیدوار نماینده است.
8. درمان افسردگی
خواص زردچوبه در زمینه درمان افسردگی هم نتایج امیدوارنماینده ای را نشان داد. در یک آزمایش، 60 نفر که مبتلا به افسردگی بودند را به صورت تصادفی به 3 گروه تقسیم کردند. به یکی از گروه ها داروی ضد افسردگی فلوکستین دادند، به گروه دیگر یک گرم کورکومین و گروه سوم هم کورکومین و هم فلوکستین.
بعد از 6 هفته نتایج را آنالیز کردند و در گروهی که به آن ها یک گرم کرکومین داده شده بود شاهد بهبود بودند. در گروهی که به آن ها فلوکستین داده شده بود هم نتایج مشابهی داشتند، اما برترین نتیجه را گروهی که هر دو را مصرف نموده بودند تجربه نموده بودند. بر اساس این تحقیق کوچک این ترکیب زردچوبه خواصی مشابه با خواص داروی ضدافسردگی دارد.
افسردگی با کاهش فاکتور نورون زایی مشتق شده از مغز (Neurotrophic Factor) و کم کاری هیپوکمپوس یا اسبک مغز که مرکز یادگیری در مغز است، مرتبط است. کورکومین موجود در زردچوبه با افزایش اندازه فاکتور نورون زایی مشتق شده از مغز این تاثیرات را خنثی می نماید. علاوه بر این شواهدی وجود دارد که کورکومین می تواند پیغام رسان های عصبی عامل سروتونین و دوپامین را تقویت کند.
9. جلوگیری از پیری و بیماری های مربوط به آن
اگر زردچوبه توانایی پیشگیری از بیماری های قلبی، سرطان و آلزایمر را دارد، تعیینا خاصیت افزایش طول عمر را هم دارد. به همین علت است که در کشور های دیگر مکمل های غذایی کورکومین تا این اندازه محبوب شده اند.
10. خوا ص زردچوبه برای پوست
در کنار خواص زردچوبه برای سلامت بدن و فکر، خواص زردچوبه برای پوست شاید آن قدر عجیب به نظر نرسد. زردچوبه توانایی های زیادی در بهبود و پیشگیری از مسائل پوستی و افزایش زیبایی پوست دارد.
ماسک زردچوبه برای شما پوست درخشانی به همراه می آورد که ممکن است به علت از بین بردن رادیکال های آزاد اکسید نماینده پوست باشد. خواص زردچوبه و عسل در کنار هم بسیار مفید است. می توانید ماسک زردچوبه و عسل و ماست یونانی را در خانه تهیه کنید و برای 15 دقیقه روی پوست خود بگذارید تا تاثیر آن را ببینید.
زردچوبه می تواند زخم را بهبود دهد. خاصیت ضدالتهابی زردچوبه می تواند التهاب زخم را کم کند و باعث زودتر جوش خوردن زخم گردد. تحقیقات نشان داده است که این ادویه تاثیر مثبتی روی کلاژن ها و بافت پوست دارد.
ماسک زردچوبه برای درمان جوش صورت و آکنه هم مفید است و با هدف گرفتن منافذ پوست باعث آرام شدن التهاب جوش می گردد. این روش علاوه بر زودتر خوب شدن جوش صورت باعث می گردد که جای آن هم روی پوست باقی نماند.
ماسک زردچوبه علائم پیری زودرس را هم از بین می برد و از آن جلوگیری می نماید. زردچوبه می تواند از سرطان پوست جلوگیری کند. برای درمان پوست چرب و کاهش چربی اضافه پوست از زردچوبه استفاده می نمایند. پودر زردچوبه را به همراه آرد گندم و ماست و چند قطره آب لیمو مخلوط کنید و اجازه دهید 15 دقیقه روی پوست بماند و بعد پوست خود رابشویید.
زردچوبه برای پوستی که در اثر رادیکال های آزاد و افزایش سن تیره شده است مناسب است. ماسک زردچوبه برای روشن شدن پوست را می توان با ترکیب پودر زردچوبه و عسل به همراه آرد گندم ساخت. اگر پوست خشکی دارید می توانید به این ترکیب روغن بادام شیرین یا روغن زیتون اضافه کنید.
زردچوبه برای کاهش چین و چروک صورت هم مفید است. برای رفع کردن خطوط روی پیشانی و خط خنده می توانید آرد برنج را با زردچوبه و شیر ترکیب کنید و اجازه دهید ماسک برای نیم ساعت روی صورت بماند.
برای پاک سازی و تمیز کردن از زردچوبه برای پوست بهره ببرید. با استفاده از همین ماسک می توانید از خواص ضدعفونی نمایندگی زردچوبه استفاده و سلول های مرده پوست را پاک کنید.
منبع: زندگی روز