شیر کاکائو؛ خوب یا بد؟
به گزارش وبلاگ کاتالوگ و بروشور، شیر و لبنیات، از 4 هزار سال قبل از میلاد به نام غذایی مهم شناخته شده بودند. نقش های سنگ های غارهایی که انسان های اولیه در آن زندگی می کردند، مراحل آماده سازی و مصرف شیر و لبنیات را به تصویر در آورده اند. در کتاب های مقدس هم به مومنان وعده باغ هایی که نهرهای شیر در آن روان است، داده شده که نشان دهنده
شیر کاکائو؛ خوب یا بد؟
نویسنده:فاطمه تورنگ*
شیر و لبنیات، از 4 هزار سال قبل از میلاد به نام غذایی مهم شناخته شده بودند. نقش های سنگ های غارهایی که انسان های اولیه در آن زندگی می کردند، مراحل آماده سازی و مصرف شیر و لبنیات را به تصویر در آورده اند. در کتاب های مقدس هم به مومنان وعده باغ هایی که نهرهای شیر در آن روان است، داده شده که نشان دهنده اهمیت شیر برای مردم آن زمان است.
امروزه اهمیت مصرف کافی شیر به خوبی ثابت شده است. در هرم راهنمای غذایی که راهنمایی برای حفظ سلامت تغذیه می باشد، لبنیات به نام یکی از 5 گروه مهم غذایی آمده که مصرف روزانه 3-2 واحد از آن توصیه شده است. آکادمی بچه ها در آمریکا هم مصرف 5 واحد لبنیات در روز را برای نوجوانان ضروری دانسته است. لبنیات تامین کننده بخش مهمی از مواد مغذی ضروری برای همه گروه های سنی هستند و مصرف این گروه غذایی از کودکی تا سالمندی توصیه شده است.
تنوع لبنیات به منظور تامین ذائقه و افزایش مصرف آن در حال افزایش است. لبنیاتی با درصد چربی متفاوت، کم لاکتوز یا بدون لاکتوز، غنی شده و... امروزه در دسترس هستند. اگر چه تنوعی از شیرهای طعم دار مثل شیر توت فرنگی، شیر عسل، شیرقهوه، شیر خرما و... در دسترس اند، اما شیر کاکائو هنوز مطلوب ترین شیر است که در این مقاله در مورد آن صحبت خواهد شد.
شیر کاکائو شیری است که به آن شکلات یا کاکائو و شیرین کننده اضافه شده است. کاکائو محصولی است که از 600 سال قبل از میلاد مسیح مصرف می شده و امروزه به دلیل اثرات آنتی اکسیدانی مورد توجه قرار گرفته است. کاکائو غنی از زیر گروه هایی از فلاوونوئیدهاست که به نام فلاونول ها نامیده می شوند و خاصیت آنتی اکسیدانی دارند. خاصیت آنتی اکسیدانی کاکائو عمدتاً ناشی از ترکیباتی مثل اپی کاتچین، کاتچین و پروسیانیدین است. اگر چه اندازه گیری زیست دسترسی فلاوونوئیدها در انسان مشکل می باشد، اما مصرف کاکائو در انسان همراه با افزایش سلامت گزارش شده است.
کاکائو فعالیت تنظیمی بر ترشح میانجی گرهای التهابی از ماکروفاژها و دیگر لوکوسیت ها در خارج بدن نشان داده و مصرف طولانی مدت آن در موش ها موجب بهبود عملکرد ایمنی روده ای و سیستماتیک شده است، بنابراین گفته می شود که کاکائو بر سلول های ایمنی اثر تنظیمی دارد. کاکائوی غنی از فلاوونوئید، موجب بهبود عملکرد اندوتلیال می شود و خطر بیماری های قلبی- عروقی را کاهش می دهد. اثرات مفید کاکائو بر بهبود مقاومت انسولین و بنابراین کنترل قند خون در حال بررسی است. کاکائو احتمالاً از طریق فعال سازی اکسید نیتریک، اثرات آنتی اکسیدانی و ضد التهابی ایجاد می کند که موجب کاهش فشار خون و بهبود عملکرد عروق و پلاکت ها می شود و بدین وسیله خطر بیماری های قلبی- عروقی را کاهش می دهد. کاهش خطر بیماری های قلبی- عروقی، ممکن است از طریق ممانعت از تجمع پلاکت ها و اکسیداسیون LDL هم اعمال شود.
مدت هاست که مصرف شکلات با شادی و لذت مرتبط بوده است. این ماده در متابولیسم سروتونین، دوپامین و اندورفین که در ایجاد شادی و آرامش دخیل اند، مشارکت می کند. استفاده از کاکائو به نام آرام بخش و ضد افسردگی تحت بررسی می باشد و در گذشته به نام دارو کاربرد داشته است.
البته باید توجه داشت که همه این اثرات به کاکائوی خالص نسبت داده شده، اما از آنجایی که فلاوونوئیدهای کاکائو طعم تلخی دارند، هنگام استفاده از آن در صنایع غذایی فرآیندهایی انجام می شود که ممکن است موجب کاهش فلاوونوئیدها و بنابراین اثرات مفید کاکائو شوند. به علاوه غذاهای حاوی کاکائو معمولاً حاوی مقادیر بالایی شکر و چربی هستند و در نتیجه کالری بالایی شکر و چربی هستند و در نتیجه کالری بالایی دارند که هر سه مورد ممکن است برای سلامتی برخی از ما مضر باشد. شیر کاکائو حاوی مقادیری از کاکائو می باشد که ممکن است اثرات گزارش شده برای کاکائو را به همراه داشته باشد.
مشابه شیرهای بدون طعم، شیر کاکائو پروفایل تغذیه ای عالی دارد که هر اونس (28 میلی لیتر) آن تامین کننده 35 درصد از 800 میلی گرم کلسیم توصیه شده برای بچه ها 8-4 ساله است. محتوای مواد مغذی شیر کاکائو کامل، کم چرب و بدون چربی، مشابه انواع مشابه شیرهای بدون طعم می باشد، به جز اینکه محتوای کربوهیدرات و کالری آن بالاتر است، زیرا برای طعم بهتر، به آن ساکاروز یا سایر شیرین کننده ها اضافه می شود. به طور کلی شیر کاکائو حدود 60 کیلوکالری بیشتر از انواع بدون طعم خود انرژی دارد، بنابراین هر اونس (28 میلی لیتر) شیر کاکائوی کم چرب، 158 کیلوکالری، دو درصد چربی 179 کیلوکالری و شیر کاکائوی کامل 208 کیلو کالری انرژی تامین می کند.
شیر کاکائو نوشیدنی با ارزش و مطلوب بچه ها است. در یک تحقیق معین شد که 91 درصد بچه ها 13-8 ساله شیر کاکائو را دوست دارند و 57 درصد بچه ها شیر کاکائو را به شیر سفید ترجیح می دهند. مصرف شیر کاکائو در زمان وعده غذایی، دریافت سایر گروه های غذایی را کاهش نمی دهد و مصرف آن به نام بخشی از برنامه ناهار مدرسه، موجب بهبود دریافت غذا می شود و از هدر دادن شیر از طریق بچه ها جلوگیری می کند. از آنجایی که بچه ها شیر کاکائو را دوست دارند، سرو آن در مدارس مصرف لبنیات را افزایش می دهد و از دور ریختن شیر از طریق بچه ها می کاهد. مصرف شیرهای طعم دار در بچه ها موجب می شود که دریافت کلسیم و پروتئین افزایش یابد، زیرا شیر جایگزین نوشیدنی های دیگری مثل نوشابه های گازدار می شود.
برخی از والدین نگران افزایش خطر پوسیدگی دندان در بچه ها متعاقب مصرف شیر کاکائو هستند، اما باید یادآور شد که خطر پوسیدگی دندان در بچه ها مصرف کننده شیر کاکائو به دلیل چربی، کلسیم و فسفر شیر، کمتر از بچه های است که میان وعده هایی مثل چیپس و کلوچه مصرف می کنند. کودکی دوره ای است که باید کلسیم کافی مصرف شود تا استخوان ها به حداکثر چگالی خود برسند. افزایش چگالی استخوان، مهم ترین راه پیشگیری از پوکی استخوان در سالمندی است. از آنجایی که شیر کاکائو برای بچه ها مطلوب تر است، به نظر می رسد با افزایش مصرف آن، می توان دریافت کلسیم را در بچه ها به خوبی ارتقاء داد، البته باید توجه داشت که شیر کاکائو حاوی مقادیر بالاتری از انرژی است و شیر کاکائوهای موجود در کشور ما اغلب از نوع پرچرب هستند، بنابراین توصیه می شود دریافت شیر در بزرگسالی از انواع دیگر شیر و با شیر کاکائوهای تهیه شده در منزل باشد.
پی نوشت ها:
* کارشناس ارشد تغذیه از دانشگاه علوم پزشکی تهران
منبع:دنیای تغذیه ش 93/ج
منبع: راسخون